Main arkitekturBiskopens palass i Peterborough: En eldgamle overlevelse som er lappeteppe av perioder, materialer og teksturer

Biskopens palass i Peterborough: En eldgamle overlevelse som er lappeteppe av perioder, materialer og teksturer

Utsikt over det ytre av Bishop's Palace og Peterborough Cathedral fra hagene i sør. Kreditt: Paul Barker / Country Life

Fra middelalderens grunnlag til nylig fornyelse har Biskopens palass vært et lerret som de påfølgende biskopene i Peterborough har satt sine særegne preg på. Jeremy Musson besøkte for Country Life allerede i 2001, med Paul Barker som tok fotografiene.

Hver tirsdag besøker vi en arkitekturartikkel fra Country Life-arkivene - denne uken ser vi et stykke om biskopens palass i Peterborough, skrevet av den tidligere arkitektredaktøren Jeremy Musson i januar 2001.


Biskopens palass i Peterborough er en forseggjort palimpsest - et lappeteppe av perioder, materialer og teksturer. Innstillingen fra den historiske domkirkeområdet og i skyggen av vestenden av den mektige katedralkirken, er omgivelsene overraskende sylvan om sommeren. Høye platantrær omslutter brede plener, restene av en anlagt park som en gang støttet palassets meieri.

Selve palasset er en eldgamle overlevelse, en del av den opprinnelige pre-reformasjonen abbotens losji som dateres tilbake minst til 1100-tallet. Ved oppløsningen ble klosteret en katedral og abbedens losji ble et bispens palass (bekreftet med tilskudd i 1541). Det forblir i dag den offisielle residensen til biskopen av Peterborough, som representerer en lang historie med kirkelig okkupasjon som bare ble brutt av samveldet.

Palasset er fortsatt nærmet gjennom Abbot's Gate fra 1200-tallet, pyntet med originale utskårne figurer av hellige på begge sider. Inngangsfronten til hovedblokken i palasset vender mot øst mot den gamle klosteret og stedet for den opprinnelige munkenes eldhage, hvor en del av en fin arkade som fremdeles kan sees i den tilstøtende rosehagen.

En veranda fra 1800-tallet fører inn i den fine hvelvede inngangshallen, opprinnelig underetasje i første etasje av det 13. århundre solcelleblokken i abbedens hytter. Det store kammeret lå nord for solenergien, og en flott hall løp nord-sør mot vestenden av katedralen, med utsikt over klosteret. Mot øst er et tillegg fra 1500-tallet, med to karakteristiske vinkelrett orienteringsvinduer i første etasje. Disse vinduene har rebusen til Abbot Kirton, eller Kirkton, en kirke (kirk) som står på et fat (tonn). Rommet de lyser ble opprinnelig kjent som Heaven's Gate. Den lå over en inngangsport, for lengst fylt ut.

Det sene 1300-tallets inngangsparti på biskopens palass. © Paul Barker / Country Life

Sett tilbake fra dette er en toetasjes rekkevidde som stort sett ble gjenoppbygd etter Samveldet. Et ytterligere tilskudd til øst, opprinnelig personell innkvartering, ble designet av Edwin Lutyens i 1897. Rommene bak den viktigste vestfronten som vender ut mot hagen har stort sett 1800- og 1900-tallet utseende, men planens ujevnhet og indikasjoner av betydelig murverk i kroppen av det vestlige området antyder at det sannsynligvis er mer middelalderske stoffer i denne delen enn det som tidligere har vært trodd.

Donald Mackreth, arkeologisk rådgiver for dekan og kapittel, gjør oppmerksom på en tegning av Edward Blare, som jobbet ved katedralen på 1830-tallet (han tegnet korbodene, siden den ble fjernet). Det viser tydelig at vestfronten av palasset fremdeles var delvis middelaldersk på denne datoen. Den fulle moderne beretningen om abbotens innkvartering før reformasjonen er fortsatt overraskende den som ble utgitt i 1902 av Mary Bateson, i The Victoria Country History for Northamptonshire . Innlosjeringene ble kartlagt i 1539 på tidspunktet for oppløsningen, og målingene og innholdet ble publisert fra denne kilden i The History of the Church at Peterburgh (1686) av Simon Gunton, en prebendary av katedralen ved restaureringen.

Et kammer, kapell og kontorer ble bygd mellom 1156 og 1175. Byggherren av den mektige kysten av kirken var abbed Benedikt, som også bygde en stor sal med gjestekamre, ferdigstilt etter hans død på begynnelsen av 1200-tallet. Abbed Robert av Lindsay bygde Abbotens port mellom 1214 og 1222, og hans etterfølger la solenergien, som danner kjernen i det nåværende palasset. Et nytt kapell ble også bygget på det senere 1200-tallet. Gunton registrerte at abbed Kirton (abbed 1496 - 1528), la til "et godt baugvindu i den store salen hans, med utsikt over klosteret", og et kammer i huset hans "kjent som Heaven's Gate."

I oppløsningen i 1539 ble målingene av hallen tatt som 32 yards lengde med 12 yards bredde, og det store kammeret var 33 yards med 10 yards. Gunton registrerte at Thomas Dove, biskop av Peterborough på begynnelsen av 1600-tallet, var "som Pauls biskop, en elsker av gjestfrihet, som holdt et veldig fritt hus og hadde alltid en rekke familier." I mai 1635 ble erkebiskop Laud værende på palasset og registrerte: 'Biskopen [Francis Dee] la meg inn i huset sitt og ga meg stor underholdning i den tiden jeg bodde der. 'Gunton skrev entusiastisk om de tapte herlighetene i palasset:' En bygning som er veldig stor og staselig som denne nåtiden kan vitne om; alle rommene til felles bebyggelse som ble bygget over trapper, og under var veldig rettferdige hvelv og godt kjellere til flere bruksområder. Den store hallen, et praktfullt rom, holdt i den øvre enden av veggen, veldig høyt over bakken, tre staselige troner, hvor de ble plassert og satt de tre kongelige grunnleggerne, skåret nysgjerrig på tre, malt og forgylt, som i år 1644 ble trukket ned og brutt i stykker. '

Arkadingen av munkenes eldsted i biskopens palass rosehage. © Paul Barker / Country Life

Selve den store hallen ble solgt og revet for sine materialer. Gunton innspilte med velsignelse på at skipet sank og tok ledelsen fra det store halltaket til Holland. Biskop White Kennett, en biskop av Peterborough på slutten av det 18. århundre og aktiv antikvar, transkriberte sertifikatet laget av John Cope, snekker og John Lovein, murmester. I 1661 rapporterte de om muligheten for å returnere palasset 'som det var i 1642, da bygningene ble bygd alle med fri stein innenfor og utenfor, Storsalen og Noble Chapell, kapellans kamre, ett stort kammer kalt ... det store grønne kammeret, og kjellere under disse bygningene, og også en flott spisestue, og også flere andre losjekamre, som alle var meget dyktige Tymber Roofes, og veggene alle med fri stein Ashler inne og ute. Deres estimat for en fullstendig restitusjon var £ 8000. De observerte også at:

'De andre bygningene ble stående så forvirrede og delt inn i flere hus, at de ikke kan samles og gjøres brukbare til biskopens bruk, med mindre det nødvendigvis må være flere passasjer og klostre bygget, ellers må mange av disse rommene trekkes ned og fjernet nærmere sammen, noe som vil koste minst åtte hundre kilo. Men ved å bygge klosteret og andre passasjer, som det er beskrevet for min herre, kan det være annerledes reparert og gjort nyttig for verdien av tre hundre og åtti pund . '

Det ser ut til at det sistnevnte kurset antagelig ble fulgt. I 1663 ble biskop Laney, som disse estimatene ble gjort for, oversatt til Ely, hvor han gjenoppførte palasset i 1667.

Et oppholdsrom på biskopens palass. © Paul Barker / Country Life

Utviklingen av palasset fra 1700-tallet gjøres uklart av store endringer fra 1800-tallet. Peterborough-historikeren MT Meddowes noterte et minutt av Peterborough Gentlemen's Society, som i februar 1731 henviste til biskop Robert Clavering, som rundt fire måneder tidligere 'gjorde veldig betydelige endringer i palasset' og 'hadde en del av Vestfronten ... helt tatt ned '. Sashvinduer ble introdusert, og par karnappvinduer på sørfronten sett på graveringer og akvareller fra 1800-tallet må ha blitt lagt til på 1700-tallet. En gravering viser verandaen i øst for å ha vært gotisk på 1700-tallet, og et sett med benker i hallen antyder at det kan ha vært noe ytterligere interiørarbeid på dette tidspunktet.

En tidligere bibliotekar ved Peterborough katedral, Revd EG Swain, skrev i en artikkel i Church Assembly News (Mai 1931) at 'de mer moderne delene [av palasset] ble bygget av biskop John Hinchcliffe i siste kvartal av 1700-tallet', men det er ingen bevis for dette. Det er også antydet av Jane Brown at Hinchcliffe kan ha ansatt Repton på grunn av palasset. Canon Owen Davys husket i sin selvbiografi A Long Life's Journey (1913) endringer gjort av faren hans (biskop George Davys): 'Gamle bilder viser at der det ble bygget en inkongruøs firkantet blokk, tre vakre gavler. Gavlene kan sees i bakgrunnen av portrettet av biskop John Parsons, og i Blores tegning nevnt over.

Sikkert at hele nordfløyen ble gjenoppbygd på dette tidspunktet. Det er mulig at dette verket kan være av WJ Don thorn, som stilte ut design for endringer i dekaniet på Peterborough i 1842. Donthorn spesialiserte seg i en slags Tudor Pi-kturesk med en sterk østanglisk smak som har ekko i arbeidet her. Davys skrev i 191 3 at den nye fløyen inkluderte et nytt bryggeri, men at det snart ble omgjort til et bibliotek (kalt et 'forretningslokale'). Den neste store byggefasen var på slutten av 1860-tallet for biskop Francis Jeune.

Det tidlige 1200-tallets Abbot's Gate, sett fra biskopens palassgrunner. Vinduene er oppdatert, men de utskårne figurene er originale. © Paul Barker / Country Life

I motsetning til endringene fra 1700-tallet er disse ganske godt dokumentert blant papirer som nå er bevart i Church of England Record Centre i Bermondsey. Et lån fra de kirkelige kommisjonærene på £ 2.000 (sikret på inntektene fra sjøen) ble gjort for å 'forbedre og endre det gamle svært upraktiske palasset ved Peterborough'. Planene, som ikke overlever, ble utarbeidet av arkitektene Waring og Blake fra 42 Parliament Street i Westminster, og godkjent av Euan Christian, landmåler for kirkelig kommisjonær, 24. november 1864.

Thomas Waring var elev av Charles Tyrrell og ser ut til å ha jobbet hovedsakelig i London med offentlige prosjekter. Hans nekrolog i Byggmesteren 16. januar 1886 bemerket at 'Selv om en utsøkt tegner, farger og student ved Royal Academy, førte økt praksis tidlig Waring inn i prosaiske fakta.' Kostnadene for arbeidet 1864-65 ved bispepalasset var dobbelt så høyt som det opprinnelige anslaget, og det var behov for et ytterligere lån på 1 800 pund. Et brev fra arkitektene (juni 1865) slår fast at: 'den opprinnelige hensikten var å bygge bare en ny spisestue med to rom over' og 'for å danne en ny sentral trapp'. Sistnevnte fylte et område med gårdsplass som var synlig i undersøkelser fra tidlig på 1800-tallet.

Etter hvert som arbeidene skred frem, ba imidlertid det mye lappete stoffet behov for større inngrep, og som et resultat måtte inngangspartiet bli mye ombygd ('den siste bukten i hallen unntatt') og rommene over 'sløyd ... og bygget om på en vesentlig måte, og gulvet gjennom hele underbygget og ombygget. Dessuten hadde man bedt om ekstra serviceopphold etter det første anslaget. I hallen er arbeidet fra 1860-årene tydelig i den fornyede steinhvelvingen og søylene, og det kjekke Minton-flisgulvet. Spisesalen til disse verkene, nå brukt som salong, har høye gotiske vekkelsesvinduer som vender mot sør over hagen. Pussarbeidets dekorasjon inkluderer tistler, shamrocks og roser. Den sentrale trappen, som er bratt og avsmalnende, fører til en bred landing med en arkade av enkle spisse buer.

Canon Davys viser i sin selvbiografi til tapet av en fin gammel trapp og bildegalleri i første etasje og beskrev den nye trappen som 'så konstruert som for å antyde nedbør av en intetanende besøkende fra topp til bunn'. I 1869 bestilte den neste biskopen av Peterborough, William Magee, et nytt privat kapell. Den løp øst-vest langs palassens nordflanke og okkuperte det som antas å være stedet for det nedlagte store kammeret. Arkitekten var Edward Browning fra Stamford, som også ble bedt om å skaffe kjeller og et nytt kjøkken. Byggherre var John Thompson.

En detalj av det nå revne vestområdet av bispepalasset fra et portrett av biskop Parsons. © Paul Barker / Country Life

Planene og arbeidstegningene til kapellet overlever og blir holdt på Northampton Record Office. De viser en kjekk steinbygning med en apsidal kansel mot øst, med pene vinduer fra tidlig-engelsk stil. Kassene i ble arrangert i kollegial stil. Bygningen sto ferdig i september 1870. Det ble revet på 1950-tallet, og det virker som om interiøret ikke er tatt opp på fotografier. Et mindre privat kapell ble deretter opprettet i en tidligere vinkjeller, nord for hallen, der 1100-tallsstrukturen er blitt avslørt. I 189 1 begynte biskop Man dell Creighton og kona en loggbok for å registrere endringer. Inngangsfronten hadde sin nåværende form det året, da de gamle sjerpene i første etasje ble erstattet med mullion og vinduer, og gjengjeldet ble fjernet. Kjøkken- og barnehagefløyen (mot sør) fikk samme behandling i 1895.

Ytterligere personaleinnkvartering ble lagt i en språklig stil til design av Lutyens for Hon Edward Carr Glyn, som ble biskop i 1897. Dette tillegget, som passer godt sammen med det eldre sørområdet, ble fullført i 1898. Biskopens kone, Lady Mary Glyn, var ansvarlig for innføringen av en utskåret skorstein i salongen, nå spisestuen og de dypblå De Morgan-fliser i peisen der og på soverommene.

Et karnappvindu ved biskopens palass. © Paul Barker / Country Life

I dag forblir palasset den offisielle residensen til biskopen av Peterborough, og blir godt ivaretatt av kirkekommissærene og den nåværende biskopen, Rt Revd lan PM Cundy, og hans kone, Jo, som begge interesserer seg for dens historie . Siden 1950-tallet har palasset fornuftig blitt delt inn i tre deler. Sørfløyen er nå hjemsted for bispedømmekontoret og to leiligheter. Biskopen har en privat leilighet i første etasje i hovedblokken, og kontorene hans okkuperer deler av første etasje og forlater de større rommene for offisielle engasjementer.

Disse rommene er også hjem til de historiske portrettene i palassets samling. De fleste av tidligere biskoper inkluderer de et spesielt kjent sett i spisesalen. Disse tre er av unge menn avbildet i det som antagelig er akademisk kjole, en i rødt og to i svart med forseggjort gullflette. Figuren i rødt har et nytt testamente på gresk, åpent ved Apostlenes gjerninger; figurene i svart inneholder hebraiske tekster.

En teori er at de er forbindelser til biskop Richard Cumberland, en venn av Samuel Pepys. Et fjerde portrett i rommet, av en lignende dato, antas nå å være av Cumberland. De unge mennene, som med ikke-prydet hår antyder at de var puritaner, slår et notat om alvorlig intellektuell utredning som er veldig passende for en bolig med hundrevis av lærde og geistlige.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Country Life 11. januar 2001.


Kategori:
Den nye Bentley Flying Spur: 'Mine damer og herre, dette er en blodig god bil'
Kjøttetende plante som sluker byttet sitt via klissete tentakler, blir introdusert til England