Main arkitekturCapheaton Hall, Northumberland: Gjenopplivingen av et landsted som snevert unngikk riving

Capheaton Hall, Northumberland: Gjenopplivingen av et landsted som snevert unngikk riving

View from South Credit: Paul Highnam / © Country Life Picture Library
  • Topphistorie

Et hus som smalt unngikk riving etter andre verdenskrig, ble gradvis gjenopplivet av familien som har okkupert det de siste syv århundrene, slik John Goodall forklarer. Fotografier av Paul Highnam.

Ved en innrykk som ble utarbeidet 9. desember 1667, ble murmesteren Robert Trollope kontrahert for å 'få ramme til å oppføre og bygge ... et nytt hus ... til bruk av ... Sir John Swinburne' på Capheaton. Den skulle bygges 'neer til bakken eller stedet der en gammel bygning eller slott nå står' og skulle kannibalisere materialene fra denne middelalderske bygningen.

Swinburnes, til hvis etterkommere dette huset fortsatt hører til, kom i besittelse av Capheaton i 1270, hvoretter de etablerte seg midt i den tett sammensveisede gruppen av familier som kontrollerte den politiske og militære formuen ved den skotske grensen. Etter reformasjonen forble familien og dens forskjellige kadettgrener katolske, en troskap som vendte seg til deres doble ulempe under borgerkrigen, da de led under hendene på fiendtlige skotske tropper og parlamentets.

For å komplisere saken ytterligere ble Swinburne myrdet i februar 1643. Hans eneste sønn, John som gjenoppbygde eiendommen i 1667, ble først nylig født (muligens post-humøst) til sin tredje kone.

I følge familietradisjon ble spedbarnet spritet bort til et kloster i Frankrike, og uvitende om foreldrene hans, ble han identifisert av hans beskrivelse av familiens tabbykatt og en sølvkulebolle. Mer sikkert, ved restaureringen av Charles II i 1660, ble han bekreftet i sine eiendommer og den 26. september hevet han til en baronetcy.

Den viktigste sørdøren. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Det nye huset var imidlertid mer enn en spontan gest for å uttrykke Sir Johns nyvunne verdighet. Allerede i 1652 forsøkte hans foresatte å omskrive betingelsene for en leiekontrakt til fordel for ham, og året etter satte tømmer til spedbarnet John 'for å bygge sitt hus på Capheaton'.

Hvis det nye huset lenge var planlagt, ble det også tenkt som en del av en større vekkelse av boet. Blant familiepapirene overlever det 'A booke of accounts of monie lade out for buledinge and repares of the New Towne begynnende 15. juni 1661'. Dette har antagelig sammenheng med gjenoppbyggingen av landsbyen, og det identifiserer slottet som en kilde til materialer. Montering av materialer fullførte bare ødeleggelsen av denne gamle bygningen i tjeneste for restaureringsbygningen.

Robert Trollope, designeren, var en frimurer første gang ble spilt inn i York i 1647. Han hadde blitt invitert til Newcastle i 1655 for å bygge en ny Guildhall og Exchange, som han gjorde til en pris av £ 2.000 til et design som ble avtalt i en tavlemodell og, "ifølge de beste forfatterne nå på engelsk", bevis på de publiserte kildene han hentet fra arkitektonisk inspirasjon.

Huset sørfra i 1674, som angivelig viser ankomsten til Loraines til nabolandet Kirkharle. Denne utsikten, sannsynligvis satt opprinnelig i wainscotting, skildrer huset som fullført med mullion-akterspeil-vinduer og de rustikede pilasterne som stiger til det projiserende gesimsen til det 'italienske' taket. De formelle hagerommene er alle blitt feid bort. Prydsteinsverket, inkludert blomster og solur, synes å være lettet med kalkvask. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Han ble innlagt som frimann i Newcastle i 1657 og bosatte seg i Gateshead. Med sønnen Henry etablerte han en regional praksis som inkluderte flere hus og arbeid til et fort på Lindisfarne i 1675, bevis, kanskje, om erfaring som militæringeniør i borgerkrigen.

I henhold til kontrakten - som må ha blitt utarbeidet med referanse til en design eller modell - skulle det nye huset måle 28 meter med 20 meter eksternt. En kjeller over fronten, og skapte en 2ft oppstigning til den første av tre etasjer, fordelt på 18 hovedrom, foruten korridorer og skap.

Fronten og sidene ble beskrevet som av avskåret stein med 'rustick pillasters fra bakken til meddillyons'. Ved inngangen til hallen skulle det være en veranda med en 'balkong' over, tilgjengelig fra spisestuen. Balkongen var innelukket av 'en tarrest [tre] av treklokker. Bakpå skulle huset bygges av uklippte 'mursteiner', og det måtte være en tårn eller redoubt ('Reddoot') som rager 10 ft for å imøtekomme de 'store trappene'. Kronen på det hele var et 'italiensk tak' dekket av skifer og innlagt med trevinduer.

De 'kjekke steinvinduene' i hovedgulvene skulle ha jern- eller trebarrer og foringsrør, avhengig av om de lå høyt eller lavt i bygningen, og glaserte som Sir John instruerte. To innvendige vegger skulle reises, og det skulle være peis i hvert rom.

Den ombygde nordfronten. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Trollope påtok seg å fullføre kontrakten innen 11. november 1669, og til gjengjeld lovet Sir John å betale 500 pund med avdrag. Trollopes kvitteringsnotater er skrevet på baksiden av innrykk, slik at vi kan spore fremgang nøyaktig.

14. januar 1668 (gammel stil 1667), ble 30 pund betalt for levering av kontrakten, og innen 17. mars var grunnlaget på plass (grunnsteinen lagt av en murer, Amos Brown). Første etasje over kjelleren ble lagt av 8. mai og murverket hadde nådd vindus-akterspeilhøyde innen 10. juli.

Neste etasje ble hevet av 28. august, og veggene nådde akterspeilnivå innen 8. oktober. 8. november sto hele strukturen klar for taket, som ble ferdig strukturelt 14. juli 1669. Taket ble skiferlagt og skorsteinene toppet ut innen 7. oktober. Merkelig nok er kvitteringer for det ledende og glassarbeidet og en sluttbetaling på £ 20 ikke notert. 16. oktober mottok Trollopes sønn, Henry, hvis eksakte rolle ikke er klar, det endelige avdraget på 20 pund som han skyldte i kontraktens vilkår.

Det gamle kapellet holder lager for Eliza Browne-Swinburnes livsstilsmerke ibbi. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Det er tydelig fra den overlevende bygningen at arbeidet til skallet og det rike arkitektoniske ornamentet gikk videre etter planen. Oppmerksomheten vendte seg nå mot interiøret: 20. april 1674 avtalt Peter Hartover (eller Herthewer, mens han signerte seg, tilsynelatende en nederlender) og Robert Crosby fra London (ellers identifisert som hans svigersønn) umiddelbart etter ankomst av dem… på huset… [til] vel og arbeidsmessig drawe limne eller male forskjellige bilder landskips skorsteinstykker tavler eller paneler av wainscot i eller om det nevnte huset i henhold til ordren og instruksen til nevnte Sir John… og der bruk det beste fra kunst og dyktighet.

Arbeidets sannsynlige karakter, med imitasjonsmarmor-vindmasking og dekorative peisovner, kan utledes fra å overleve moderne ordninger ( Country Life, 17. mai 2017 ). De skulle jobbe fra 06.00 til 18.00 hver dag på grunn av en fradrag i lønnen på £ 90 per år, som skulle betales i kvartalsvise rater (deres mann George Phillips fikk 10 pund). Pensjon og losji skulle stilles til rådighet i et år, og Sir John sa ja til å finne for dem 'alle slags collors og oyle overhodet'.

De overlevende regningene viser at de reiste fra London til sjøs til Newcastle og ankom Capheaton 23. juli 1674, og at deres verktøy og materialer også ble sendt inn. Det er til deres hender at et praktfullt overlevende maleri av huset må tilskrives . Det kan ha vært en av flere slike synspunkter i huset, da minst tre andre lignende malerier overlever og malerne sendte regninger for å reise i Northumberland og Durham.

Familiebiblioteket ble flyttet til den tidligere fronthallen under restaureringsarbeidet. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Sir John døde i 1706 og huset han opprettet begynte snart å endre seg. Sønnen, Sir William, fjernet kanskje balkongen, slik moren rådet i korrespondanse. Deretter gjenoppførte hans oldebarn, Sir John, 4. Baronet, servicebyggene til huset på 1750-tallet (inkludert nye staller og, bemerkelsesverdig, et spesialbygget kapell) i tillegg til, sannsynligvis, innredning av hallen og rommet over det, kjent som Det gamle kapellet. Parken ble også naturalisert og forgården feide vekk i 1761. I løpet av denne perioden reiste familien vidt og nøt en ekstraordinær bredde av forbindelser.

Den neste viktige forandringsrunden fulgte tiltredelsen av Sir John, sjette Baronet, i 1786. Han var tydeligvis utålmodig etter begrensninger som den lange familiens tilslutning til katolisismen påtvunget hans ambisjoner. 'Det var absurd, ' skrev han, 'å ofre min betraktning i mitt eget land, mine utsikter i livet, for å dømme meg selv til evig ubetydelighet og glemsel, for grunnleggende trodde jeg ikke og seremonier jeg aldri praktiserte.'

Han må ha konformert seg på tidspunktet for ekteskapet den 13. juli 1787, til en niese av hertugen av Northumberland, en nær alliert, som i 1788 forsynte ham med lommestolen til Launceston ved siden av eiendommen hans i Werrington, Cornwall ( Country Life), 24. mai 2017 ). I mellomtiden ble Capheaton ombygd for å kutte en figur i fylket.

Spisestuen, tidligere hallen, med sitt tak fra 1700-tallet. En forskjøvet dørkasse fra 1660-tallet overlever bak panelet. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Faren må ha lekt med ideen om å modernisere huset fordi udaterte design tegnet av den katolske arkitekten John Tasker overlever, og det samme gjelder et brev av 23. februar 1788 fra Tasker som forklarte forslagene hans, som er påfallende nær de som faktisk ble utført. Forvirrende, hvordan-
noensinne var Tasker ikke arkitekten ansvarlig.

Sannsynligvis på grunn av hans religiøse samsvar - og kanskje oppmuntret av hertugen av Northumberland, som tidligere hadde ansatt ham - betalte Sir John Tasker og overrakte prosjektet til en Newcastle-arkitekt, William Newton. I henhold til Newtons regninger ble de første tegningene utarbeidet i april 1788, og hoveddelen av prosjektet ble fullført innen utgangen av året etter for omtrent 1600 pund.

Newton snudde huset rundt, og omarbeidet baksiden av huset og servicebyggene som en imponerende forgård. Han la ned taket på den tidligere bygningen og bevart de tre utstillingsfasadene, men trimmet av gesimsen. Internt opprettet han en ny topptrapp. For å markere slutten av arbeidet tegnet Sir John forsikring på det nylig utvidede huset og innholdet for £ 4.000 den 25. desember 1791, da hans karriere som parlamentsmedlem allerede var over.

Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Under invasjonsskrekkene på 1790-tallet var Sir John tett involvert i organisasjonen av milits- og frivillighetsstyrker og viste til og med interesse for å forhindre forfalskning av franske penger. Det siste arbeidet kan godt ha hatt sammenheng med hans kresne interesse for kunst - han var beskytter av JMW Turner, John Sell Cotman og William Mulready. Sistnevnte, som han delte med seg en entusiasme for boksing, lærte sine uvanlige talentfulle døtre å tegne og male.

Sir John, som døde i 1860, var aktiv i å forbedre eiendommen sin og gjenoppbygde Capheaton-landsbyen og oppmuntret nordumberlandsantikvaren John Hodgson til sin forskning. Det neste århundret var ikke velstående for familien, og de to påfølgende baroneter gjorde lite for eiendommen, som gradvis ble dårligere. Ved utbruddet av andre verdenskrig ble Capheaton rekvirert av hæren og forsyningsdepartementet. Det kan ha blitt revet deretter, men det eneste barnet til åttende Baronet, Joan - som endret navn til Browne-Swinburne etter ekteskapet med Richard Browne i 1937 - var bestemt på å flytte tilbake i 1966.

Med kompensasjonspenger på 12 000 pund, restaurerte hun og mannen sammen med sønnen, John og hans kone Østfløyen. Ytterligere større restaureringer fulgte, og hver av dem gjenvinner en del av huset fra forsømmelser.

Spisestuen, tidligere hall, med tak fra 1700-tallet. En forskjøvet dørkasse fra 1660-tallet overlever bak panelet. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Joan døde i en alder av 106 år i 2012 og nå bor barnebarnet, Willie, og hans kone, Eliza, i huset med familien. De har fortsatt arbeidet, og skapt luksuriøs innkvartering i vestfløyen og gjort de viktigste rommene tilgjengelige for arrangement og bryllup. Det er en arkitektonisk vekkelse som ikke er mindre dyptgripende enn den som ble utført av den første Sir John Swinburne og lover godt for fremtiden.

Besøk www.capheatonhall.co.uk for mer informasjon


Kategori:
Et idyllisk møllehus i et perfekt bilde av Hampshire-landskapet
Jason Goodwin: 'En film trenger litt mer å gå enn Mary Anning skraper på Blue Lias i to timer og mister hunden sin'