Main arkitekturInce Castle, Cornwall: Et landsted steg opp fra flammene

Ince Castle, Cornwall: Et landsted steg opp fra flammene

Hovedfronten på slottet, med inngangsdøren i første etasje. den næres nedover en allé. Til venstre er en beretning Tyrkia eik.
  • Topphistorie

En alvorlig brann kan være slutten på et landsted, men den kan i perioder også tilby muligheten for en sensitiv og gjennomtenkt omarbeiding av en bygning, slik Roger White oppdager. Fotografier av Paul Highnam.

Ince ligger i en deilig beliggenhet med utsikt over Lynher-elvemunningen, og er arkitektonisk et av de mest uvanlige og interessante landstedene i Cornwall. Det hører til en gruppe jakeanske hus som ser ut til å hente deres inspirasjon fra de store tårnene eller beholdningene i middelalderslott, hvorav en rekke - inkludert Corfe, Dorset og Dover, Kent - gjennomgikk omfattende intern omorganisering i denne perioden ( Country Life, 30. mai 2012).

En betydelig tidligere og mer lokal inspirasjon kan ha vært Mount Edgcumbe (fullført 1553), noen miles unna på Tamar-elvemunningen, med sin sentraliserte plan og kvartett av slanke, castellated hjørnetårn.

Selv om Ince er mye mindre, består Ince også av en rektangulær kjerne med fire hjørnetårn og, som først bygget, ble alt smeltet. Dørene og vinduene i bygningen er kuttet fra lokal granitt, men veggene er av murstein, den tidligste bruken av dette materialet i Cornwall av en generasjon.

I sin undersøkelse av Cornwall (1602) beskrev Richard Carew, som bodde i nærheten ved Antony, murer av murstein og lath som umulig å "rote det korniske været, og bruken ble ... funnet så ulønnsom som det ikke videreføres." Dermed ville bruken av murstein - enten lokalt laget eller importert - fått dette huset til å skille seg ut på 1600-tallet.

Utsikt over salongen som er restaurert med en peis fra 1700-tallet.

Liten overraskelse derfor at den røde teglsten ble brukt eksternt for å skape en slående polykromatisk finish til huset (spor som fremdeles er godt synlige). Lagt over de øvre delene av høyden, inkludert parapet gesimsen og tårnets nedre vinkler, er et skum av mørtel ment å gi en illusjon om at stoffet er konstruert av kuttet stein i to fargetoner.

Også på tårnene var rektangulære paneler av mørtel dekorert med svart-hvitt diamantklekking. Denne sistnevnte detalj er tydelig ment å fremkalle såkalt bleiedekorasjon - mønstre opprettet i mur ved bruk av brente eller fargede murstein.

Det er to hovedetasjer til huset, den øvre en desto viktigere og nærmet seg av en bred flyt av eksterne trapper. Så mye har skjedd med interiøret at den detaljerte planen bare kan rekonstrueres av arkeologi og gjetting, men det ser ut til at det var seks rom i hver etasje i kjernen, tre foran og tre bak (sentrum to alltid uoppvarmet), og det var aldri en stor trapp som forbinder dem, bare spiraltrapper i hjørnetårnene.

Biblioteket med peis i Bossi-arbeid.

Ince ble bygget av Henry Killigrew, som kjøpte landet i 1639 som en del av større landkjøp som refokuserte interessene hans fra Essex (hvor han kanskje utviklet kjærligheten til murstein) til Cornwall. Han ble valgt til MP for West Looe samme år og antok antagelig det nye huset som hans maktbase. I følge en advokatnotat, identifisert av forskningen til Stephen Roberts, ble den påbegynt i 1640 og kostet angivelig rundt 1 500 pund.

Killigrew bygde imidlertid i et ubehagelig øyeblikk i engelsk historie, og i 1645–6 fant han seg garnison for huset mot parlamentariske tropper med base i Plymouth. Det har faktisk blitt spekulert i at en ytterligere etasje var planlagt, men ikke lagt til på grunn av den politiske situasjonen.
Huset var muligens fremdeles ikke komplett internt da det ble anskaffet av ordføreren i Truro (og en fremtidig MP) Edward Nosworthy i 1653, og faktisk er det våpenskjoldet hans snarere enn Killigrews som dukker opp i det flytende pedimentet over inngangsdøren.

Da det ytre ble spilt inn på en tegning av Edmund Prideaux i 1727, hadde det fremdeles tårnbjelker og mullion-og-akterspeilvinduer, men på et tidspunkt senere på tallet ble disse erstattet av henholdsvis pyramidetak og sjerpvinduer. Uansett var det ferdige resultatet ganske ulikt andre moderne landshus i et svært konservativt fylke, som på midten av 1600-tallet fortsatte å ta i bruk planformene og arkitektoniske formspråk fra tidligere generasjoner.

Trappen som utgjør midtpunktet i det ombygde huset. En glassskjerm danner en indre veranda.

Forslag om at dette kan gjenspeile innflytelsen fra franske bygninger (for eksempel det enorme Château de Madrid i utkanten av Paris) er kanskje fantasifulle, men det er riktig at Killigrew var godt forbundet nasjonalt. Gjennom farens første kone, var han i slekt med Cecils og Bacons, og hans fetter Sir Peter Killigrew hadde et hus i London tegnet av Inigo Jones - noe som absolutt ikke antyder at Ince hadde noe så sofistikert foreldreskap.

Det 20. århundre fikk en rekke forandringer i interiøret - på 1920-tallet, under Kunst-og-håndverksarkitekten Ernest Newton, på 1960-tallet ( Country Life mars, 16. og 23. 1967), og til slutt, etter en alvorlig brann i 1988. Husets arbeid på 1960-tallet fulgte oppkjøpet i dårlig forfatning av Viscount Boyd (en tidligere konservativ politiker og kolonialsekretær) og hans kone, Patricia, née Guinness. De var gartnere med ekte ambisjoner, og skapte tre nye hager og et skallhus, innhyllet med skjell som Lord Boyd hadde samlet i løpet av kolonitidenes oppgaver.

Brannen i 1988 ble uforvarende startet av Lady Boyd, som var en uvurderlig røyker, med en uheldig vane å etterlate en tent sigarett i hvert rom mens hun flyttet rundt. Etter katastrofen, som effektivt sløyd bygningen, ble restaureringen masterminded og interiøret planlagt av Anthony Jaggard fra firmaet John Stark og Crickmay, som ble valgt av Lady Boyd (av denne tiden enke, Lord Boyd, som døde i 1983), samt hennes sønn og svigerdatter.

Den nedre delen av det kinesiske tapetet overlevde brannen. Den er hevet opp på veggen og satt opp over en dado.

Han hadde hatt tidligere erfaring med å gjenoppbygge Gaston Grange, det brente huset til en venn i Hampshire. "En annen faktor, " sier den nåværende Lady Boyd, "var at da Jaggard var innen få timers kjøretur, følte vi at vi ville få hans fulle oppmerksomhet, noe vi gjorde."

Brannen produserte en tabula rasa for arkitekt og klienter, og dens virkninger blir feiret i en brannrygg som er spesiallaget for huset. Det tok et år å arbeide ut en ordning og få planleggingstillatelse; Jaggard kommenterer at offisiell dom var veldig nyttig, og de lokale planleggerne i det hele tatt utsatte den engelske arven i form av inspektøren, Francis Kelly.

Jaggard og Kelly hadde jobbet vennskapelig på 1970-tallet om diskusjoner om mulig rehabilitering av Lulworth Castle, et annet jakobansk slott i Inces ånd. "Jeg tror vi stolte på hverandre, og det er det som er det store, " sier Jaggard.

Spisesalen i første etasje har nå utsikt over elvemunningen.

Det ble besluttet å gå tilbake til den opprinnelige utformingen av hovedetasjen, med tre rom foran og bak atskilt av en ryggvegg. Hovedinnovasjonen var å introdusere en elegant utkraget trapp i entréen. Som Mr. Jaggard forklarer: 'Før-brann-sirkulasjonen fungerte egentlig ikke, med bare en liten trapp i et hjørnetårn for å koble sammen gulvene, så det trengtes en slags koordinering for at man kunne sette pris på hele huset.' (En andre trapp, satt inn på 1960-tallet, ble ødelagt i brannen.)

Så snart den besøkende kommer inn inngangsdøren, etablerer trappen seg som fokus for hele planen. Ganske uventet utenfra er det faktisk et D-plan-rom, toplit og med en Dorisk skjerm rundt kurven. Overraskelsen her er at trappetrinnene tar en ikke oppover, men ned til underetasjen, etter at de besøkende har brakt den besøkende til øverste etasje. Gjester som kommer inn inngangsdøren kan ikke umiddelbart få tilgang til trappen, men er forpliktet til å vri enten venstre eller høyre inn i de flankerende rommene.

Selve den utkragede trappen er konstruert av en sammensatt av grunnstein og betong, og balustraden er av S-kurver i smijern, elegant utformet av Richard Quinnell Ltd fra Leatherhead.

Den overlevende Jacobean overmantelen.

Rett foran på andre siden av trappehallen, men kun for å nås ved å gå inn i kretsen for andre rom og deretter en ryggmarg, er salongen, innvarslet av en kjekk, pedimentert dørkasse og doble mahognidører. Den ser østover mot panoramautsikten over Lynher, og fra franske dører gir en ekstern trapp av støpejern lagt av Mr Jaggard tilgang til en vidde med plen. Denne plenen er terrassert inn i åssiden, slik at de nedre rommene kan nyte den fantastiske utsikten over elvemunningen.

På det nord-vestre hjørnet av hovedetasjen ligger nå et bibliotek, foret gulv til tak med Herr Jaggards arkitektonisk designede bokhyller, hvorav den ene åpner for å gi tilgang til det tilstøtende tårnrommet. Skorsteinsstykket her er spesielt attraktivt, og er et eksempel på det såkalte Bossi-verket som var populært i Dublin de siste tiårene av 1700-tallet. Med sine elegante nyklassiske motiver i farget scagliola slått inn i en hvit marmorbane, tar denne typen arbeid navnet fra en Dublin-basert italiensk håndverker kalt Pietro Bossi, selv om det ser ut til at veldig få slike skorsteinsverk faktisk ble laget av ham.

I dette tilfellet sies skorsteinstykket å ha blitt anskaffet på 1920-tallet av avdøde Lady Boyds mor, Gwendolyn, Lady Iveagh, fra et hus i Dublin og deretter ble demoliert. Selv om den ble brakt til England, forlot den aldri pakksaken før de tre søstrene i Iveagh i 1967 trakk lodd for det. Lady Boyd vant og la den i en lite brukt stue, hvor den forble - barmhjertig uskadd - til etter brannen.

En brann tilbake i 1991 fikk i oppdrag å feire gjenoppbyggingen etter brannen. En føniks klemmer planen for det fornyede bygget. Ekorn, tilhengere av familiens armer representerer eierne.

Det mest bemerkelsesverdige av alt er uten tvil det lille rommet i første etasje der brannen fra 1988 startet. Dette hadde blitt foret med utsøkt kinesisk papir fra 1700-tallet, ubrukte ruller som avdøde Lady Boyd fant i en kommode som hun kjøpte på et salg i Endsleigh House i nærheten av Tavistock. Brannen skadet et bånd rundt toppen av rommet, men de nedre rekkeviddenene overlevde stort sett uskadd fordi en sterk vind utenfor sjøen i nærheten blåste forbrenningen sidelengs inn i et tilstøtende rom og deretter oppover.

Herr Jaggard adopterte det formålstjenlige å installere en dado og flytte det kinesiske papiret oppover, slik at man nå, etter å ha blitt restaurert av Allyson McDermott, neppe skulle gjette at det hele hadde kommet innenfor et ess å bli brent til en sprø som resten av huset .

The Shell House, med et strutsegg hentet tilbake fra Boer War.

Etter alle Inces omskiftelser er det ikke overraskende at små rester av den originale dekorasjonen fra 1600-tallet, som består av bare en sterkt restaurert overmantel med stroppekartouche og trompetiske figurer (en kopi fra 1960-tallet er i biljardrommet i første etasje opprettet etter brannen) og en seksjon av en sjøfrise med havfruer, herder og delfinhoder; dette er blitt gjengitt andre steder i huset av Wheatley Ornamental Plasterers of Bath.

Det er påfallende at til tross for Inces forkjærlighet i korniske termer, er gipsarbeidet ikke mer avansert enn man finner i mange andre vestlandshus i perioden.

Ince har blitt gjenoppbygd, omplanlagt og pusset opp for å passe behovene til eierne fra slutten av det 20. århundre, som har fylt rommene med sin imøtekommende samling av møbler og malerier. Så slående og karakteristisk føler dette interiøret at det er vanskelig å tro at det ble opprettet fra et brent vrak for mindre enn 30 år siden.


Kategori:
Fotografiene (og fotografene) som formet den engelske country house-stilen fra 1900-tallet og fram til i dag
Den enkle guiden for å dyrke dine egne druer