Main arkitekturInne i den restaurerte Brighton Pavilion: 'Det er vanskelig å forestille seg et mer perfekt tidspunkt å besøke denne ekstraordinære Regency-skapelsen'

Inne i den restaurerte Brighton Pavilion: 'Det er vanskelig å forestille seg et mer perfekt tidspunkt å besøke denne ekstraordinære Regency-skapelsen'

Kveld på Royal Pavilion i Brighton, East Sussex. Bygningen ble tegnet av John Nash, Prince Regents favorittarkitekt. Kreditt: Alamy
  • Topphistorie

Etter en større restaurering av Royal Pavilion i Brighton, er det igjen mulig å glede seg over et av interiørene som er skapt for å tilfredsstille den overdådige smaken fra Prince Regent. John Goodall tar en dyptgående titt på salongen, med fotografier av Paul Highnam.

Royal Pavilion i Brighton er mer enn noen annen bygning, og illustrerer ånden i Regency. I sin overdådighet uttrykker det rikdommen til et rike som ikke bare visste å være rik, men det rikeste i verden; i sin eksotisme, en som likte fruktene av global makt; og i sin triumfalisme, en som fremdeles åpenbarte seg for seier over Napoleon etter et kvart århundre med voldelig krig.

Å smake det hele er hedonismen til selveste regenten, en mann som i mer ekspansive øyeblikk av forfengelighet og til tross for sistnevnte vokste så korpulent at han ikke med letthet kunne gå opp og ned trappene til sin skapelse, så seg selv som kilden til Storbritannias suksess.

Salongen på Royal Pavilion i Brighton. © Paul Highnam / Country Life

Byrådet i Brighton og Hove har vedlikeholdt og gjenopprettet paviljongen gjennom mange år. I 2017, under ledelse av Keeper of the Royal Pavilion, David Beevers, passerte dette arbeidet et annet landemerke med restaureringen av salongen som dekorert av Robert Jones i 1823.

Dette eksemplariske prosjektet har vært i planleggingen i omtrent 15 år, og involverte noe bemerkelsesverdig detektivarbeid og en enorm bredde av kompetanse.

Rommet slik det så ut som restaurering, avbildet her i Country Life i 1964. © Country Life Alex Starkey / Country Life

Resultatet gir en frisk og overbevisende innsikt i karakteren av denne forbløffende bygningen slik George IV kjente til det. Dette rommet i første etasje dannet det sentrale elementet i den opprinnelige paviljongen som ble startet i 1787 av arkitekten Henry Holland. På den tiden var det et relativt konvensjonelt nyklassisk 'salong', selv om det er sirkulært i plan og med en lav kuppel.

En tegning av Rowlandson viser dette originale interiøret med vegger malt av Biagio Rebecca og døren til rommet utenfor nysgjerrig anstrengt innenfor en fordypning på den ene siden av interiøret. Eksternt projiserte den som en bue med vinduer som vender ut mot hagen.

© Paul Highnam / Country Life

Her skulle prinsen av Wales (Regent fra 1811) møte sine samlede gjester til middag om kvelden. Han forventet at mennene skulle stå i påvente av sin ankomst, men kvinnene kunne sitte. Da han kom inn, ville de reise seg og han gikk gjennom til middag med det viktigste på armen.

Det var også en ramme for danser, når teppet ville bli strippet bort og de nakne brettene i dansområdet kalket med bilder. Slik dekorasjon ville umiddelbart blitt bortskjemt, men det tjente den praktiske rollen å hindre dansernes sko fra å gli på treverket.

I 1802 ble rommet omorganisert av dekoratørene Frederick og John Crace for prinsen, i kinesisk stil. Som sådan var det det første interiøret i paviljongen som tok i bruk et eksotisk formspråk. Som en del av dette arbeidet ble malt kinesisk tapet på blå bakke påført veggene og kuppelen ble dekorert for å se ut som himmelen.

© Paul Highnam / Country Life

Det var på den tiden at rommet først ble kalt 'Saloon'. Begrepet hadde ofte blitt brukt om formelle mottaksrom i engelske hus i løpet av 1700-tallet, men på denne datoen var det relativt utdatert. Valget av kirkesamfunn understreker kanskje prinsens ønske om å etterligne franske former og moter (hvorav navnet Pavilion også var en låntagning, med henvisning til forstadshus i omgivelsene til Paris).

Craces interiør ble videreutviklet av Storbritannias triumf over Napoleon, og ble ytterligere tilpasset i 1815, da paviljongen ble eksternt omarbeidet av John Nash i indisk stil. I Nashs utvidede plan ble salongen plassert under den sentrale kuppelen i hovedhøyden mellom det nye musikkrommet og selskapslokalet.

I 1817, mens disse endringene var i gang, tilkalte prinsen Frederick Crace og en av hans underleverandører, Robert Jones, for å diskutere ytterligere endringer i interiøret.

Relativt lite er kjent om Jones, i stor grad fordi hans vanlige navn gjør det nesten umulig å identifisere dokumentarhenvisninger til ham med sikkerhet. Alt vi vet er at han jobbet for hertugen av Northumberland, og ut fra bevisene for sitt arbeid på paviljongen, at han var en fullbyrdet og forsikret interiørarkitekt. Sistnevnte ble han faktisk kjent som ”hovedkunstner av palasset”.

Det var sannsynligvis i umiddelbar kjølvannet av dette besøket i 1817 at Jones planla en fullstendig revisjon av Saloon-interiøret. En akvarell i rommet antyder at hele opplegget kort ble hånet, antagelig for å bedømme effekten. Kongelig godkjenning var tydeligvis sikret og ordningen ble utført med silkeheng og gardiner, sølvfarget veggdekorasjon, et nytt montert teppe vevd på Axminster og en pakke med møbler.

© Paul Highnam / Country Life

Det var i indo-kinesisk stil, med en drage som støtter den sentrale lysekronen og en praktfull peis av hvit marmorinnsats med sølv og to figurer i kinesisk kjole.

I 1820 tiltrådte Prins Regent omsider tronen som George IV og begynte å plotte sin transformasjon av Buckingham Palace, og okkuperte Windsor Castle som hans viktigste bolig. Arbeidet med nyinnredning av salongen i Brighton gikk likevel foran, og interiøret ble fullført i 1823.

Den nye ordningen så mye mindre useriøs ut enn de tidligere Pavilion-interiørene, og stilistisk sett ble den oppfylt av Empire-stilen som ble popularisert i Paris fra 1790-tallet av Percier og Fontaine, som var mye nedlatende av Napoleon.

I denne forbindelse ser Saloon mye mer ut som George IVs interiør i Windsor enn den franske revival-dekorasjonen henrettet på vegne av andre rike lånetakere som unnet seg slike interiører i denne perioden, særlig de som ble henrettet av Benjamin Wyatt for kongens bror, hertugen av York at York House (nå Lancaster House), hertugen av Wellington på Apsley House og hertuginnen av Rutland (elskerinne fra hertugen av York) på Belvoir Castle. Disse antok alle formene for fransk design fra 1700-tallet, det Wyatt beskrev som "stilen til Ludvig XIV".

Når det er sagt, forvirrende, viste Saloon direkte til Louis XIV i sin uvanlige fargekombinasjon av rødt, gull og sølv. Den siste er en stor sjeldenhet innen engelsk interiørdekorasjon, og kilden for denne spesielle fargepaletten ser ut til å være Versailles. Det kan være en ytterligere underforstått henvisning til Sun King at rommet innlemmet det gjentatte motivet til en solsikke, mest fremtredende som midtpunktet på teppet.

© Paul Highnam / Country Life

Det er symbolsk for den rene overdådigheten i det nye interiøret at de overlevende skapene er skåret både innvendig og utvendig, speilvendte innvendige flater som reflekterer pyntegjenstander.

George IV returnerte til Brighton bare to ganger for lengre opphold før hans død i 1830. Paviljongens interiør innlemmet nå møbler fra Prince Regents London-bolig, Carlton House, som ble revet i 1827. Napoleons skrivebord ble til og med montert på George IVs soverom, klar bevis på kongens selvforherligende beundring for sin overvunnet motstander.

Det er registrert at broren hans, William IV, også besøkte bygningen og brukte salongen til å inspisere arbeid av billedhuggeren Behnes. Dronning Victoria og prins Albert kom også til paviljongen, selv om førstnevnte ser ut til å ha følt at den ga lite privatliv og bestemt seg for å selge den videre. Prinsen beundret store rommene, men til tross for at bygningen var ombord og mye av møblene og mange av inventar ble strippet ut i 1847–48. Noen, for eksempel salongens lysekrone, tok veien til Windsor, men mange flere gikk videre til Buckingham Palace, hvor de ble innlemmet i fløyen som ble reist der av Edward Blore.

Berømt, og i motstandens tenner, kjøpte byrådet paviljongen i 1850. Det reddet ikke bare den fra riving, men pusset opp interiøret i salongen. Det nåværende taket og dets sentrale stjerne ble sannsynligvis opprettet i 1864. Da, i 1896, pusset opp JG Crace, en annen i London-dynastiets dekoratører, rommet.

Takstjernen er en av flere nikker til Versailles. © Paul Highnam / Country Life

Samtidig returnerte dronning Victoria forskjellige beslag som hadde blitt fjernet fra paviljongen, inkludert salongdørkarmer. En annen av gavene hennes - antagelig - var et kinesisk eksporttapet, som feilaktig antas å ha hengt her. Dørene og tapetet ble installert under restaureringsarbeidet i 1930-årene, sammen med noen av Jones originale pilastere gitt av George V.

I 2002 avdekket vannskader i salongen spor etter Jones-dekorasjonen. Et relativt beskjedent opplegg for å gjenopprette dette ble plutselig mye mer ambisiøst etter oppdagelsen av mønsteret for den originale silken som ble brukt i interiøret av den historiske tekstilkonsulenten Annabel Westman. Ved å bruke en kombinasjon av bevis, inkludert fotografier, stofffragmenter og en prøve fra en kjøpmannsbok, klarte hun å identifisere hva leverandøren til rommet i 1823 beskrev som 'Hans Majestets Geranium og gullfarge silke'. Mønsteret er fransk i inspirasjon og er blitt vevd for denne restaureringen av Humphries Weaving.

Ian Block of AT Cronin Workshops laget nye gardiner og hang silkepanelene. De overdådige avskjærene ble levert av Brian Turner og Heritage Trimmings og fletter og musliner av Context Weavers.

© Paul Highnam / Country Life

I mellomtiden begynte en lignende gjenoppretting av teppet fra 1823. I følge regnskapene til Jones kostet det originale teppet den fyrste summen av 620 pund. Han har personlig overvåket prosessen med veving på vevstolen 'for å lage en uvanlig og intrikat design som kan produseres uten feil av produsenten'. Likevel, ved fjerning i 1847, ble det kuttet opp til gjenbruk i Buckingham Palace. George V returnerte noen av fragmentene i 1934. Disse, så vel som noen designtegninger og historiske utsikt over interiøret, har gjort det mulig å sammenstille hele designen av Anne Sowden, fast medlem av paviljongens bevaringsteam.

Det tok seks måneder for teppedesigner Jess Shaw, under tilsyn av designdirektør Gary Bridge, å digitalisere designet til et datastyret vevstol hos Axminster Carpets. Det originale teppet var vevd med 26 forskjellige farger, men erstatningen har foredlet designet til å innlemme 12.

© Paul Highnam / Country Life

Ved å bruke bevisene for utsatte fragmenter av veggdekorasjon, arbeidet Sowden også med problemet med å gjenopprette Jones dekke av blader og blomster. Hun perfeksjonerte den polerte perlefinishen på papirmalen og mønsteret, påført ved hjelp av laserskårne sjablonger.

De 12 000 motivene - som tar rundt 16 minutter å forme - hver har blitt brukt i løpet av to år ved bruk av platina i stedet for sølv, for å avverge søl. Hver er plukket ut med skygger i to nyanser av syrin.

Ikke før har denne landemerke-restaureringen blitt utfylt enn at et annet spennende prosjekt har kommet i plan. Som en del av den pågående restaureringen av Buckingham Palace, blir vingen bygget av Blore, som absorberte så mange fragmenter av paviljongen på 1850-tallet, midlertidig fratatt møblene. Dronningen låner derfor et stort antall av disse tilbake til paviljongen i en periode på tre år. Lånene skulle installeres i september i år.

Når de er på plass, vil interiøret kort vises mer fullstendig som de ble kjent av George IV enn noen gang siden oppbruddet av interiøret i 1847. Det er vanskelig å forestille seg et mer perfekt tidspunkt å besøke denne ekstraordinære Regency-skapelsen .

Royal Pavilion i Brighton er åpen for publikum gjennom hele året - se Brightonmuseums.org.uk/royalpavilion for tider og billettpriser.


Kategori:
Tre stilige hjem i den musikalske byen Cambridge
Mitt favorittmaleri: Una Stubbs