Main arkitekturMarston House, Somerset: Et praktfullt eksempel på viktoriansk berikelse av et flott georgisk landsted

Marston House, Somerset: Et praktfullt eksempel på viktoriansk berikelse av et flott georgisk landsted

Trapphallen som ble lagt til i 1858 ble designet av Edward Davis fra Bath. Kreditt: Justin Paget
  • Topphistorie

Et av de viktigste georgiske husene i det sørvestlige England har blitt reddet fra randen av riving. John Robinson rapporter om den bemerkelsesverdige historien til denne bygningen og dens tilbakevending til privat okkupasjon. Fotografier av Justin Paget.

Marston har en bemerkelsesverdig setting omgitt av et flott designet landskap fra 1700-tallet. Den sørfronten, mer enn 400 fot lang, kartlegger den brede, prikkete Vale of Witham og en sammenstilling av berømte anlagte parker. På venstre side er skyline okkupert av Heaven's Gate at Longleat, et mesterverk fra midten av 1700-tallet av Capability Brown. På høyre side er de tykt plantede utleggerne av Stourhead, med Alfred's Tower, reist av Henry Hoare på 1760-tallet.

Den umiddelbare forgrunnen til nøye disponerte eksemplartrær, plantasjer og en stor innsjø er knapt mindre utmerket, idet parken i Marston ble plantet på begynnelsen av 1700-tallet av Stephen Switzer og modifisert i ca 1820 av William Gilpin, erkeprest for det pittoreske.

I 250 år var Marston det viktigste engelske hjemmet til Boyle-familien, Earls of Cork og Orrery. Etter salget i 1905 av den tiende jarlen og en kort fortsettelse som et privat hus i hendene på Bonham-Christie-familien, gikk det over til institusjonell bruk mellom verdenskrigene, og ble et hotell på 1930-tallet, før den ble delt inn i 10 leiligheter . Etter anmodning fra hæren i andre verdenskrig, ble den hardt skadet av amerikanske soldater med høyt humør i oppkjøringen til D-Day og forlot semi-derelict.

Det kom i en klynk av å bli med i det melankolske ropet til nedrevne landshus i etterkrigstiden og falt i forlatt forsakelse. Det ble søkt om oppført bygningssamtykke for riving og nektet så sent som i 1973.

Marston House ble kjøpt av lokale åndelige steinbrudseiere John og Angela Yeoman i 1984 med 22 dekar tomt. Deres intensjon var begge å konvertere det forsvunne huset til selskapets hovedkvarter for firmaet Foster Yeoman Ltd, og redde en del av Somersets arkitektoniske arv. Yeomans ansatte Geoffrey Butcher fra Robert Butcher og Son of Warminster for å reparere strukturen mellom 1985 og 1990 ved å bruke tradisjonelle materialer og metoder, spesielt murverk og blyarbeid av høy kvalitet.

Ikke bare krevde bygningen total taktekking og omfattende strukturelle reparasjoner, men interiøret ble ansett for å være utenfor innløsning. Under fru Yeomans ledelse ble hovedrommene og trappene imidlertid gjeninnsatt, gipsarbeid restaurert og manglende skorsteinstykker gjeninnført. De vanlige datterselskapene tilpasset seg moderne kontorlokaler og den nye bruken ga livet til huset i de følgende 20 årene.

Designet av Samuel Wyatt i 1772 ble biblioteket, med sine uvanlige serpentine bokhyller, forstørret av Edward Davis i 1858.

Etter at Yeoman døde, ble Marston anskaffet av Timothy Sanderson, en georgisk arkitekturentusiast, med den hensikt å gjøre det tilbake til et privat hus igjen. Områder i parken er også kjøpt tilbake og restaurert, og interiøret blir pusset opp og innredet på passende måte for å gjenopplive sin karakter fra 1700- og 1800-tallet.

Det er forbløffende at et hus i størrelsen og kvaliteten på Marston skal være så lite kjent. Forskningene og publikasjonene til Michael McGarvie har imidlertid avdekket stedets komplekse historie, og han har velvillig tillatt at arbeidet hans skal brukes i denne artikkelen. Den første virkningen er av et midt-georgisk hus, men historien er mer sammensatt enn det. Et tidligere mated middelalderhus lå en halv kilometer unna. Det trodde på 1700-tallet å være et romersk sted, og det begeistret interessen til Sir Richard Colt Hoare fra Stourhead, som etter et besøk i 1808 bemerket dessverre: 'Det er bare relikviteten til et mated herregård.'

Det første huset på det nåværende stedet ble bygget på begynnelsen av 1600-tallet og ble beskrevet som nytt i 1641. Stedet hadde ofte byttet hender etter at herregården var blitt fremmedgjort fra kronen av Elizabeth I i 1596, men dens moderne historie begynte først i 1641, da 'Great Earl' fra Cork kjøpte stedet for sin yngre sønn, Lord Broghill, opprettet 1. jarl av Orrery i 1660.

Huset var da en U-formet blokk, som fremdeles utgjør sentrum for det nåværende georgianske herskapshuset (et gløggvindu og noen buede dører fra omtrent 1600 overlever i kjelleren).

Da Marston ble anskaffet den første gang, ble det brukt som et klippehus, men familiens viktigste sete i Charleville i Irland ble brent ned av James IIs hær i 1690. Etter hans mor, Mary, død i 1710, den fjerde jarlen av Orrery, som allerede hadde blitt utnevnt til Lord Lieutenant of Somerset, vendte derfor oppmerksomheten mot å gjenreise Marston. Han var diplomat, brevmann, soldat og vitenskapsmann. Det astronomiske instrumentet for å måle planetenes bevegelser, orrery, er oppkalt etter ham.

Han forstørret huset og gjorde det symmetrisk, men beholdt det høye, gammeldagse preget, med dobbelt innfelt senter og høye tak. Han ansatte den banebrytende landskapsgartneren Stephen Switzer (elev av London og Wise og forfatter av Ichnographica Rustica ) for å legge ut hagene og parken på 1720- og 1730-tallet, med formalitet rundt huset, men blandet inn i naturistisk styrte landskap utover, for, som han erklærte at 'en gradvis overgang fra ferdig kunst til vill natur er behagelig og beroligende'.

Lord Orrery skrev til en venn, Tom Southerne, i november 1733: 'Vi jobber hardt både innenfor og uten dører, men i hagene utfører Hannibal, og arbeider gjennom steiner som er mer stødige enn Alpene.' Resultatene er vist i graveringen i bind IV av Vitruvius Britannicus (1739) av Badeslade og Rocque.

Den 5. jarlen (som også arvet Cork-tittelen fra sin fetter i 1753) ombygde huset på begynnelsen av 1750-årene (regnvannshodene er datert 1751). Denne ansiktsløftningen ga sørfronten en andre generasjons palladisk måte. Han brukte en ukjent London-arkitekt og grottebygger James Scott, selv om den bevegelige styrken var Lord Orreries sønn, den 21 år gamle Charles, Viscount Dungarvan.

Lady Orrery registrerte at 'planene ble godkjent eller designet av Lord Dungarvan hvis geni er veldig tilbøyelig til arkitektur'. Dessverre forfalte han faren, så han arvet aldri huset han hjalp til med å forbedre.

En utsikt over huset fra den stigende bakken umiddelbart mot nord, og viser den projiserende vindusløse verandaen eller fronten.

Kjelleren ble gjemt av en terrasse, vinduene susset, klassiske arkitraver lagt til og taket gjenoppbygd og ferdig med en balustradert brystning. Lange nedre vinger ble lagt på hver side, noe som førte fasaden til 365ft (den ble ytterligere forstørret på 1800-tallet). Vestfløyen hadde familierom og østfløyen kjøkken og kontorer. Med sentrale pedimenter og vinduer satt i blanke buer, har disse vingene en fin karakter som viser Charles amatørhånd.

Ytterligere endringer ble utført i om lag 1772 for jarlen av Samuel Wyatt, Marston var et av hans tidligste arbeider. Bevisene for dette er inkluderingen av en kontobok for Marston, ved siden av Pantheon, Berechurch Hall og Spring Gardens i bakgrunnen av portrettet av Samuel Wyatt av Lemeul Abbott (1772). Omfanget av Wyatts arbeid er uklart, men inkluderte noen av hovedrommene, for eksempel biblioteket og salongen, selv om de senere ble endret.

Wyatt-bidraget til Marston fortsatte i tiden for åttende jarl av Cork og Orrery da den sentrale greske ioniske kolonnaden og to flankerende firkantede pilastererte verandaer ble lagt til rundt 1817 av Jeffry Wyatville, noe som hjalp til med å fokusere den viltvoksende fasaden. Han ombygde også interiøret ytterligere, inkludert en forstørrelse av salongen til en stor fordypning med en gips telt himling. Ingen tegninger eller beretninger overlever, men Lord Cork er oppført som en av Wyatvilles klienter på baksiden av portrettet av Henry Wyatt.

Sørfronten av huset har blitt forlenget over tid.

På samme tid ble parken ombygd med nye stasjoner, hytter og etableringen av innsjøen 'Marston Pond', i regi av Gilpin. Den gamle sognekirken hadde blitt flyttet vestover i 1786 for å forbedre utsikten fra fronten av huset.

Til tross for sitt generelle georgiske utseende, er Marston i dag like mye en viktoriansk skapelse. Den skylder en dominerende del av sin nåværende karakter til den feiende ombygningen fra midten av 1800-tallet av 9. jarl, som giftet seg med Emily, datter av den meget rike Marquess of Clanricarde og brukte medgift for å transformere interiøret.

Mange av de mest minneverdige funksjonene stammer fra denne viktorianske ombyggingen, som omorienterte huset. Inngangen ble flyttet fra sør til nord, hvor det ble skapt en forbløffende arkitektonisk effekt på skrånende bakke. En projiserende vindusfri steinfrontdel datert fra 1858, utgjør en gigantisk klassisk pedimentert døråpning. Dette gir tilgang på halvt landingsnivå til den monumentale torget inngangsparti og storslåtte togrenede steintrapp utenfor. Plassen stiger gjennom tre etasjer til en betagende effekt.

Konservatoriet i 1871 ble bygget på stedet for det tidligere vaskeriet. Interiøret er praktfullt artikulert av monumentale steinbuer.

Som lokalhistorikeren Samuel Cuzner skrev i 1867: 'Interiøret i hallen er storslått og slående i kraft, ikke bare fra dens høye og romslige dimensjoner, men også fra lyktelyset på toppen.' Det siste er bemerkelsesverdig og sannsynligvis inspirert av Waterloo Chamber i Windsor, da det har den samme nautiske raking av de glaserte sidene. I så fall ville inspirasjonen kommet fra Lord Cork selv, som var en høyresmester: aide de camp til dronning Victoria, Master of the Royal Buck Hounds og Master of the Horse.

Den monumentale karakteren forsterkes av grupperte gigantiske joniske søyler som støtter elliptiske buer og bruken av den beste ashlar Beer Lime-steinen. Den brede midtre trapp fører ned til enfilade av hovedrom som strekker seg langs sørfronten på hagenivå og utkragede symmetriske sidefly og landinger, beskyttet av støpejerns Rococo balustrader gir tilgang til de øverste etasjene.

Under andre verdenskrig sies det at amerikanske soldater prøvde å kjøre opp trappen i en jeep og fikk en del av trappen til å kollapse. Skadene ble gjort god av Geoffrey Butchers murere. De lagde også et par passende klassiske stein-skorsteinstykker på hver side av hallen, som erstattet tapte originaler med skåret tømmer.

Arkitekten for denne tour de force og alle viktorianske endringer i Marston var Bath City Arkitekt Maj Charles Edward Davis, FSA (1827–1902), som blant annet var ansvarlig for utgraving og restaurering av de romerske badene. De georgiske rommene på Marston var små og lavt til tak, uegnet til storslagen viktoriansk underholdning, og Lord Cork og Orrery forstørret dem ved å ta inn de tidligere tilgangskorridorene i nord og legge til et bredere nytt 'galleri' bak.

Huset har fantastisk utsikt over landskapet.

Interessant nok er arbeidet hans georgisk. Han doblet nesten størrelsen på Samuel Wyatts bibliotek, men kopierte og utvidet nøye de uvanlig elegante serpentinbokhyllene i den nye delen. I vestenden av sørfløyen skapte han en stor ballsal. Veggene er foret med paneler i stukkrammer i Flitcroft-stil og Rococo-festonger. Det er sannsynlig at disse var inspirert av tapt arbeid fra 1740-tallet i huset. Det originale skorsteinsmarmet i marmor ble ødelagt i andre verdenskrig og har blitt erstattet med et passende skåret treverk fra 1700-tallet.

Høydepunktet i huset er vinterhagen, som blir kontaktet fra balsalen gjennom messingrammede glassdører. Dette ble lagt til i 1871 på stedet for det gamle tøyet. Gjenopprettet fra ødeleggelse av Yeomans, er det en av de fineste overlevende av sin type i et engelsk landsted, sammenlignbart med det på Flintham i Nottinghamshire.

Marston er et slående eksempel på vekkelsen mot oddsen for det engelske landstedet på slutten av det 20. og begynnelsen av det 21. århundre. Som restaurert av Yeomans og forbedret og møblert av den nåværende eieren, kan det nok en gang sees ikke bare som et av de store georgiske husene i Vestlandet, men som et praktfullt eksempel på den viktorianske utvidelsen og berikelsen av et landsted i en måte som er sympatisk for den opprinnelige klassiske karakteren.

Anerkjennelse: Michael McGarvie


Kategori:
Dogwoods og selger: En ny stil med vinterplanting?
In Focus: Et dystert mesterverk av den franske maleren som ble den ultimate historiefortelleren i maling