Main arkitekturWoodhall Park, Hertfordshire: Et forbilledlig eksempel på restaurering som fremhever viktigheten av farge i georgisk interiør

Woodhall Park, Hertfordshire: Et forbilledlig eksempel på restaurering som fremhever viktigheten av farge i georgisk interiør

Den vestre fronten av huset.

Den nylige restaureringen av Woodhall Park understreker den slående viktigheten av farger i vår forståelse av georgisk interiør, slik John Martin Robinson forklarer. Fotografier av Paul Highnam

Woodhall Park var etableringen av to beryktede indiske nabobber, Sir Thomas Rumbold (d.1791) og Paul Benfield (1742–1810). Begge menn vokste svært og raskt rike på 1760-tallet, etter Col Robert Clives seier på Plassey i 1757, delvis gjennom økonomiske omganger med Englands allierte Nawab of the Carnatic. Begge nabobene vendte tilbake til England for å investere sine nye formuer i et landsted og få politisk innflytelse gjennom kjøp av parlamentariske seter. De var også begge gjenstand for virulente retoriske angrep fra Edmund Burke.

Rumbold kom inn i militærtjenesten til East India Company og var en aide de camp for Clive på Plessey. Han returnerte en velstående mann til England og ga Thomas Leverton (1743–1824), en samtid av den mer kjente Robert Adam eller James Wyatt, i oppdrag å bygge det nåværende huset (for å erstatte et Tudor-hus eid av Boteler-familien og brent ned i 1771 ). De to mennene hadde møtt gjennom byforbindelser: Leverton var landmåler for Phoenix Fire Insurance Company og Grocers 'Livery Company.

Levertons design for huset ble stilt ut på Royal Academy i 1777, samme år som Rumbold sikret - etter et tidligere forsøk - styresmakten i Madras. Da han avgang i desember delegerte Rumbold utførelsen av ordningen til sine advokater, bevilget £ 14, 155 for kontrakten og overlot dem makt til å gjøre designvariasjoner. Mens han var i India, var han involvert i de løpende fiendtlighetene med franskmennene i Pondicherry og ble opprettet en baronett i 1779. Betalinger til Leverton blir ført inn på Rumbolds konto i Goslings Bank (nå en del av Barclays).

Den øvre delen av trappegangen er returnert til det opprinnelige fargeskjemaet. Insetmaleriene er et senere tilskudd.

Sir Thomas kom tilbake til England og en storm av kritikk. Arbeidet med huset ser imidlertid ut til å være uforminsket, og et trykkeri ble hengt opp i 1782, et bevis på at bygningen var strukturelt ferdig på dette tidspunktet. Levertons planer ble publisert i New Vitruvius Britannicus I (1810) som plater 27 og 28. Den største endringen i utførelsen var erstatning av en tvinnet keiserlig trapp med en enkelt flyging.

Gleden og den inngjerdede hagen rundt huset ble lagt opp av William Malcolm og Son, barnehage- og landskapsarkitekter i Stockwell, i 1782–83. Senere gjennomførte Joseph Paxton læreplass i den inngjerdede hagen.

Etter å ha falt ut med sin eldste sønn, ledet Sir Thomas i sin testamente at Woodhall skulle selges til fordel for barna i hans andre ekteskap. Godset, huset og innholdet ble kjøpt for £ 125.000 i 1794 av Benfield, med tilnavnet Count Roupee, da han kom tilbake til England fra Madras. Benfield var sønn av en tømrer og avskjediget to ganger fra East India Company-tjenesten for spekulasjoner. Han satte umiddelbart i gang den betydelige utvidelsen av eiendommen.

Uttrekkstrappen har en elegant jernbalustrade. Hallen er opplyst ovenfra av et takvindu.

Benfield doblet høyden på sammenkoblingsvingene, som i Levertons design hadde vært lite mer enn skjermvegger for servicebaner. Mer informasjon blir gitt av salgsopplysningene fra 1801, som beskrev boligen i detalj. Den oppdaterte nordfløyen omfattet et 'hovedstadsbibliotek' og en ny spisestue som erstattet Leverton i den sentrale blokken (som senere ble omgjort til et musikkrom). Sørfløyen inneholdt ekstra serviceinnkvartering, og ovenpå ble det utstyrt ekstra seng og garderober.

Arkitekten er ikke kjent, men det kan tenkes å ha vært Leverton, som døde i 1824. Uansett var det nye verket komplementert det gamle. Det meste av interiøret er dekorert med enkle Regency gesimser og takroser. Det er også noen lekne gotiske soverom.

Det ytre av både Rumbold-huset og Benfields tillegg er vakkert utført i hvit murstein med raffinert klassisk listverk av Portland stein. Vestfronten er utsmykket med Coade-steinplater og fungerte som inngangsfronten, men en godt proporsjonert, en-etasjes portikk ble lagt til øst for huset senere.

Det nylig restaurerte Print Room.

Benfield skulle ikke glede seg over sitt nye sete på lenge. I London satte han opp en bank i 1793 med en spekulant kalt Walter Boyd, en uklar skotte. De gikk spektakulært konkurs i 1799. Benfield flyktet til kontinentet og et skumring av fattigdom. Woodhall ble beslaglagt av regjeringen på vegne av kreditorene og solgt - etter ett mislykket forsøk - i 1801 til Samuel Smith, en scion av et langt mer sikkert basert engelsk bankdynasti.

William Wilberforce, et forhold mellom Smiths, trakk en religiøs moral fra historien om de to nabobene: Rumbold 'fersk fra India og dryppet av gull' bygger 'en fantastisk bolig', men døde etter å ha arvet sin eldste sønn og Benfield ' storslått vinge ', men dømt til fattigdom og eksil. Han siterte Juvenals 10. Satire om meningsløsheten i Alexander den store ambisjon.

I salgsopplysningene fra 1801 er det sentrale nede rommet mot nord beskrevet som 'etruskiske salongen'; det ble nå inngangspartiet (selv om det har beholdt navnet sitt). En annen endring var restaurering av bruk av Levertons spisesal og konvertering av Benfields i nordfløyen til et biljardrom.

En av tegningene fra Print Room som identifiserer utskrifter etter nummer. I skorsteinsstykket er navnet på designeren, R. Parker, og datoen 1782.

I det store og hele ble husets georgianske karakter nøye bevart gjennom hele 1800-tallet, med bare mindre endringer og nyinnredning. I 1833–34 ble hjorteparken utvidet, parkveggen bygget og Loudonesque Hertford Lodge reist. En formell hage med balustrade terrasser, restaurert i 2016, ble laget på vestfronten omtrent samtidig for å plassere greener og en senket ha-ha. Innvendig ble sentralvarme introdusert og et messinggulvgitter ved foten av baktrappene er inngravert 'Methleys Patent 51 Frith St, 1833'.

Den neste fasen, i cirka 1860, inkluderte tillegg av karakteristiske viktorianske forgylt Rococo-dekorasjoner til salen på taket. Dette rommet beholder fremdeles sin praktfulle, hvite statuære marmor skorstein som er beskrevet i detalj i 1801-opplysningene. Det er muligens av John Flaxman, som er kjent for å ha jobbet for Leverton som en ung mann, eller John Bacon, som laget Rumbolds monument i Watton kirke.

Andre taktfulle inngrep ble sannsynligvis også gjort på 1860-tallet. For eksempel har nylig malingsanalyse av Cathy Hassall vist at panelene på trappveggene opprinnelig var blanke, men nå innlemmer de grisailles fra Four Seasons i stil med Biagio Rebecca (som nesten helt sikkert var ansvarlig for den etruskiske dekorasjonen i inngangen hall). Det er derfor mulig at de ble flyttet til sin nåværende stilling på 1860-tallet fra andre steder i bygningen.

Den etruskiske salongen, som ble inngangspartiet etter 1801. Maleriene er på lerretspaneler festet til veggen.

Lunettene høyere opp er fylt med malerier på lerret av de fire kontinenter og deres handel av en uidentifisert viktoriansk kunstner.

Da det sist ble dekket i to artikler i Country Life (januar – februar 1925), beholdt huset innhold som var overført ved salg i Rumbold og Benfield. Sir Hugh Roberts har oppdaget at mye av dette ble levert av de ledende London neoklassiske møbelprodusentene Ince og Mayhew. Dessverre ble møblene spredt etter Col Abel H. Smiths død i 1931, da familien flyttet ut og huset ble leid til Heath Mount School.

På dette tidspunktet var huset allerede ansett for å være for stort, 'upraktisk ... og ubehagelig for moderne forhold', ifølge Avray Tipping i Country Life. Han beskrev Woodhall som et eksempel på hvordan et flott landsted kunne tilpasses for moderne bruk, ikke ved drastiske endringer, men ved å begrense 'det vanlige okkuperte området'. Han foreslo å stenge kjelleren, nordfløyen, store tegne- og spiserom, og bringe kjøkkenet opp i første etasje ved siden av Print Room i sørfløyen, som kan brukes som spisestue. Denne fornuftige formelen forhåndsgav den hjemlige tilpasningen til mange engelske landsteder etter andre verdenskrig.

De nåværende eierne, Ralph og Alexandra Abel Smith, bor i stallen fra 1700-tallet (på stedet til Tudor-huset som forhåndsdatert huset). Disse ble omgjort av avdøde Thomas og Alma Abel Smith til en bolig på 1950-tallet av Darcy Braddell, en arkitekt som ble anbefalt av Christopher Hussey fra Country Life.

Abel Smith har omplantet parken til en landskapsplan utarbeidet av John Phibbs i 1984. Han og kona har også jobbet for å gjenopprette noen av de viktigste interiørene i huset. De tre hovedrommene - Print Room, den etruskiske hallen og trappehallen - ble restaurert på 1960-tallet med tilskudd fra det historiske bygningsrådet. I det nyere restaureringsarbeidet som ble utført siden 1995 i tilknytning til engelsk kulturarv, er det tydelig den mer vitenskapelige og vitenskapelige tilnærmingen til interiørre restaurering som dukket opp på slutten av 1900-tallet etter restaureringen av Spencer House, Uppark og Windsor Castle.

Det første rommet de tok opp var Print Room. Det er foret med 350 graveringer innrammet med kranser og festonger, og bildene danner "en fullstendig fordøyelse av tidens kjennskap", et mikrokosmos av engelsk Grand Tour-smak, som beskrevet av Francis Russell ( Country Life, 6. oktober 1977 ). Konserveringsarbeidet ble utført av Allyson McDermott, papir- og tapeteksperten.

Østfronten med senere portik.

Alle utskriftene ble tatt av og renset og montert på nytt på japansk fôrpapir, og den originale grunnpapirfargen på verditer blå ble gjeninnført. Blekk- og vaskeplaner for designen overlever, sammen med en tilhørende bok som identifiserer alle fagene. Dette navngir også den obskure skaperen av rommet, R. Parker, og datoen 1782.

Den neste fasen av arbeidet gjenopplivet trapphallen, et praktfullt sentralt rom i full høyde. Reparasjonene er utført i to trinn under tilsyn av bevaringsarkitekten Peter Scott, anbefalt av Sir Hugh Roberts. Han hadde tidligere jobbet med restaureringen av Clarence House og Chapel Royal på St. James's Palace. Den første jobben var reparasjon av den sjeldne smijernsstrukturen og gjenvindingen av Levertons kuppelvindu i 2008.

Det andre, som ble utført i 2011–12, var fullstendig gjeninnsetting av det spektakulære originale fargevalget i nyanser av lavendel og grått, med trappetrinn i hvitt og gull, etter forskning fra fru Hassall. På 1800-tallet hadde veggene blitt malt lyseblå og renner svart, så transformasjonen er dramatisk.

Resultatene avslører trappegangen som et av de mest imponerende engelsk neoklassiske interiørene, de forsiktige fargeharmoniene som gir full effekt av den delikate stukkaturdekorasjonen, som nesten helt sikkert ble utført av Joseph Rose.

Konserveringsarbeid er også blitt utført i inngangspartiet, med konsolidering, reparasjon av Bossi skorstein og rengjøring av lakken og de klassiske rundstellene på lerret limt på veggene. Den malte dekorasjonen er basert på Hamilton's Vases og emnet for de klassiske rundelene
er historien om Cupid og Psyche.

Fru Hassalls forskning viste at den eksisterende ordningen er en fornyelse fra midten av 1800-tallet av de opprinnelige Leverton-fargene, og gjentok 1700-tallets gråblå bakgrunn for veggene og en lignende etruskisk palett med brune, røde og oker for taket.

Alt dette restaureringsarbeidet er blitt muliggjort av suksessen til det bredere Woodhall eiendom og dets kommersielle foretak, inkludert skogbruk, jordbruk og kommersiell og boligutleie. Det utgjør også bare en del av bevaringsmålene som de nåværende eierne fører tilsyn med, som inkluderer planting av 40 000 trær og mange mil hekker. Boets fortsatte suksess vil forhåpentligvis gjøre det mulig for restaureringen av huset å fortsette.


Kategori:
18 nydelige landsteder til salgs, sett i Country Life
Et av Dorsets mest inspirerende hus på markedet for bare andre gang i en lang historie